Învățământul din Zamostea are vechi tradiții. Prima școală, conform documentelor existente în arhivă datează din anul 1860, fiind cea mai veche  de pe valea Siretului, unde studiau mulți copii din localitățile limitrofe comunei.

Ea a dat, de-a lungul existenței sale, absolvenți care au devenit oameni de valoare ai societății și, cu care, satul nostru se mândrește și azi: cadre didactice preuniversitare și universitare,  medici, cadre cu înalte grade militare, inspectori și ingineri constructori, redactori ai unor importante ziare, cadre cu funcții de conducere în diferite instituții ale județului  și nu numai,   ceea ce ne îndreptățește să considerăm că avem o școală valoroasă.

În trecut, în comuna Zamostea  funcționau școli generale de 8 ani la  Zamostea şi Ciomîrtan, precum  și școli cu clasele I-IV în satele: Lunca, Răuţeni, Tăuteşti, Nicani.  Populația școlară a scăzut foarte mult, deoarece  tinerii au început să se stabilească la oraș sau să lucreze în străinătate. Au dispărut treptat, mai întâi Școala Generală Ciomîrtan, în acest sat continuând să existe Şcoala cu clasele I-IV. S-au desființat pe rând și școlile cu clasele I-IV din Răuţeni şi Lunca.

În prezent,  învăţământul zamostean este structurat astfel:

  1. Școala Gimnazială Zamostea (PJ);
  2. Școala Primară Tăuteşti – învăţământ simultan;
  3. Şcoala Primară Nicani – învăţământ simultan;
  4. Şcoala Primară Ciomîrtan – învăţământ simultan;
  5. GPN Zamostea;
  6. GPN Nicani;
  7. GPN Ciomârtan.

 

Cele 17 săli de clasă şi laboratorul de informatică sunt echipate cu resurse digitale moderne. În şcoală există o bibliotecă, aceasta urmând a fi reorganizată, pentru a putea fi  realizate diverse activităţi educative. Şcoala dispune de o sală de sport,  inaugurată în august 2008, precum şi de teren de sport.

Comments are closed.